LSD:tä käyttävä perheenisä: “En ole hullu vaan tavallinen kansalainen”

Marraskuussa kuulimme Mimosan tarinan painajaismaisen vaikeista psykedeelikokemuksista, jotka veivät hänet sairaalaan ja mielenterveyden rajamaille. Vaikka psykedeelien käytössä on riskinsä, aniharva niitä käyttävä joutuu selviytymään yhtä rajuista koettelemuksista. Tällä kertaa puheenvuoron saa Saku, joka kertoo sopusointuisesta suhteestaan LSD:hen.

happopappa.jpg

Saku on töissä käyvä perheenisä.

Saku käyttää LSD:tä.

Moni suomalainen ihmettelisi, kuinka nämä kaksi virkettä voivat viitata samaan ihmiseen. Menneiden vuosikymmenten aikana iskostunut stereotyyppinen mielikuva LSD:n kaltaisten laittomien psykedeelien käyttäjästä on epävakaa, vastuuta pakoileva ihminen. Saku kokee LSD-kokemustensa ohjanneen itseään päinvastaiseen suuntaan:

“Elämäni on nykyisin tasaista. En siirrä epämiellyttäviä asioita eteenpäin, vaan tartun niihin heti. Myös jaksamiseni ja mielialani ovat pysyneet hyvällä tasolla, toisin kuin ennen LSD:hen tutustumista."

Johtotason työtehtävien ja perheestä huolehtimisen lisäksi Saku lenkkeilee ja nostaa rautaa. Mitä nyt arjen haasteilta ehtii, luonnossakin on mukavaa liikkua.

LSD:hen liittyvät virheelliset käsitykset motivoivat häntä kertomaan kokemuksistaan. Hän toivoo, että psykedeeleistä puhuttaessa annettaisiin enemmän arvoa faktoille kuin huhupuheille.

Saku muistelee ensimmäistä LSD-kokemustaan, jonka silloisen tyttöystävän kaveri tarjosi. Tämä kertoi voittaneensa aineen avulla paniikkihäiriönsä. Kun Sakun varovaisen ensiannoksen vaikutukset alkoivat ilmetä, tuli kaikesta äkkiä hauskempaa ja mieli piristyi.

Loppua kohden matka muuttui pohdiskelevaksi: "Mietin suhdettani läheisiini, ja sitten alkoi ahdistaa, että olen laiminlyönyt heitä."

Saku oli löytänyt tavan lähestyä elämänsä ongelmia aivan uudella tavalla. Hän kertoo, että on tällaisten kokemusten myötä esimerkiksi oppinut olemaan paremmin läsnä perheelleen.

Sittemmin LSD:n käytöstä onkin tullut säännöllinen osa Sakun elämää. Noin joka toinen kuukausi hän matkaa yrittäjäkaverinsa kanssa mökille, pois ihmisvilinästä.

"Se on yhteinen tapamme. Pääsemme juttelemaan asioita halki."

Osa matkasta sujuu aineen visuaalisten vaikutusten äärellä tai musiikkia kuunnellen, mutta vaikutusten loppua kohden kumpikin vetäytyy omiin mietteisiinsä. Paluu perheen pariin tapahtuu yhden välipäivän jälkeen.

"Emme ole saaneet ikinä huonoa trippiä, vaikka kahdeksaan vuoteen mahtuu aika monta käyttökertaa", Saku toteaa, ja kertoo viimeisimmästä kokemuksestaan, jossa hän otti erehdyksessä aiottua suuremman LSD-annoksen:

“Kokemus oli ehkä elämäni paras. Minuuteni hajosi paloiksi, ja katsoin maailmaa täysin ulkopuolelta riikinkukkojen ja visuaalien orgasmissa. Haittana oli ehkä kokemuksen jälkeinen nuutuneisuus. Lisäksi unohdin pankkikorttini tunnusluvun päivän ajaksi.”

LSD:n käytön haitat Saku summaakin omalla kohdallaan pari päivää käytön jälkeen seuraavaan rationaalisuuden vähentymiseen. Tuona aikana muun muassa työtehtävät, jotka olisi mahdollista hoitaa helposti vanhalla rutiinilla, vaikeutuvat hänen hakiessaan niihin uusia, lopulta pääosin hyödyttömiksi osoittautuvia ratkaisutapoja.

Vaikka psykedeelien vaikutukset luovan ajattelun lisääntymiseen koetaan usein myönteisinä, luovuuden kasvu ei ole kaikissa yhteyksissä hyödyllistä tai toivottua.

LSD:n käytön paljastuminen mietityttää Sakua: Hän ei haluaisi tulla leimatuksi laittomaan päihteeseen liittyvällä stigmalla.

"En ole hullu, vaan tavallinen kansalainen, joka maksaa veronsa ja asuu omakotitalossa."

Saku painottaa, että LSD:tä tulee kunnoittaa, ja pelkkä nupin sekoittaminen on väärä lähtökohta sen käytölle. Millaisia ovat hänen neuvonsa psykedeelistä kiinnostuneelle ihmiselle?

"Avoimin mielin liikkeelle. Älä lue mitään trippistooreja netistä, vaan ota vastaan se, mitä LSD antaa. Aloita pienemmällä annoksella ja nosta hiljalleen. Rohkeasti vaan – ei siihen kuole."

Haastateltavan nimi on muutettu.

Timo Komulainen

Kirjoittaja on Psykedeelisen sivistyksen liiton puheenjohtaja ja taiteilija, joka arvostaa tomeria kädenpuristuksia ja avosydämisiä keskusteluja. Timon luomuksiin voit tutustua täällä.

Lue myös haastattelumme “Äiti mukana sienitripillä: “En halua pelon määrittävän suhdetta lapseeni”.